Konieczne wydaje się uświadomienie o prostej zasadzie, że to co jemy, bezpośrednio wpływa na nasze samopoczucie. Tym samym chodzi o modyfikację złych przyzwyczajeń żywieniowych naszych podopiecznych by jak najdłużej mogli się cieszyć życiem wysokiej jakości. Poniżej przyjrzeliśmy się omawianemu problemowi, a także skreśliliśmy kilka uniwersalnych rad adresowanych do ogółu seniorów.
Zmiany w układzie pokarmowym osoby starszej
utrudnione żucie pokarmu związane z brakami w uzębieniu, protezami
gorsze trawienie i suchość w ustach utrudniająca przełykanie, gdyż organizm nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości śliny
słabsza praca mięśni układu pokarmowego w związku z czym pojawiają się między innymi problemy w przełykaniu, ale też gromadzenie nietrawionego pokarmu w żołądku
utrata smaku przez zanikające kubki smakowe
utrudnione trawienie przez mniejsze wydzielanie kwasu solnego i enzymów trawiennych
Powyższe zmiany generują potrzebę zastosowania adekwatnej diety
Podejrzewamy, że czytelnikom naszej strony nie jest obce powiedzenie "jesteś tym, co jesz". W prosty sposób wykazuje ono korelacje między spożywanym pokarmem a jakością życia. Ogólny stan zdrowotny, samopoczucie, codzienna dyspozycja w znaczącym stopniu wynikają z diety. W powszechnej świadomości utarło się przekonanie, iż skrajnie negatywne nawyki żywieniowe są domeną najmłodszych generacji. Oznacza to już pokolenie przełomu transformacji, którego losy nierozerwalnie wiążą się z pośpiechem i tym samym barami szybkich dań wielkich sieciówek i ich oferty tak zwanego śmieciowego jedzenia. Taka segregacja, w której kluczem jest podział według pokoleń jest założeniem błędnym. Nabyte od lat doświadczenia, nieszkodliwe w przeszłości mogą okazać się destrukcyjne dla zdrowia w podeszłym wieku (wystarczy wspomnieć o zabójczych tłuszczach zwierzęcych: smalec, masło, słonina). Winna takiemu stanowi rzeczy jest też słaba sytuacja finansowa większości gospodarstw domowych prowadzonych przez seniorów. Brak środków do życia generuje w nich potrzebę oszczędzania i oparcia swej diety o niezdrowe produkty. Rezygnują więc z pełnowartościowych potraw np. białka zwierzęcego na rzecz produktów tanich z przedłużonym terminem ważności jak konserwy. A przecież niezależnie od wieku należy dbać o dietę, jesteśmy nawet zdania, że na jesieni życia tym bardziej.
Skreśliliśmy kilka uniwersalnych zasad żywieniowych, którymi powinni się kierować seniorzy:
- istotne jest spożywanie 4 - 5 lekkich posiłków w ciągu dnia, co nie tylko nie obciąża żołądka, ale też zapobiega spadkom poziomu cukru we krwi
- rekomenduje się także zjedzenie śniadania w przeciągu 30 - 60 minut po wstaniu, zaś kolacji najpóźniej na 2 - 3 godziny przed snem
- ogólne przerwy między posiłkami nie powinny wynosić więcej niż 4 godziny
- dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona by dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych substancji pokarmowych z naciskiem na minerały i witaminy
- pamiętać także należy o każdorazowym sprawdzaniu daty zdatnej do spożycia na produkcie - artykuły przeterminowane stanowią zagrożenie dla zdrowia seniora
Ogólnie o piramidzie żywienia seniora
Przy ustalaniu diety w oparciu o poniższe zalecenia należy pamiętać o mniejszym zapotrzebowaniu energetycznym seniorów w związku z obniżonym poziomem aktywności fizycznej jak również z obniżeniem procesu przemiany materii.
U samej podstawy powinna się znaleźć aktywność fizyczna, która ma zbawienny wpływ na jakość życia seniorów zapobiegając otyłości, ale też redukując zbędną tkankę tłuszczową i nadmiar kilogramów.
Pamiętać należy też o wodzie, chociaż seniorzy mają obniżone poczucie pragnienia. Pod uwagę bezwględnie należy brać wypicie w przeciągu dnia minimum 5 szklanek wody.
Dalej - owoce i warzywa - w oparciu o 3 porcje warzyw i 2 porcje owców na dzień - jako źródło witamin, minerałów i cennego błonnika
Mleko i produkty mleczne - kefir, maślanka, chude sery - dostarczają przede wszystkim białka, ale też i wapnia mającego pozytywny wpływ na wzmocnienie kości i stawów. Dla organizmu seniora zalecane jest spożycie 3 porcji produktów mlecznych dziennie (porcja rozumiana jako: 1 szklanka mleka/kefiru, 2 plastry sera żółtego czy też 150 gram serka homogenizowanego).
Dodatkowo pamiętać też należy o źródle białka zwierzęcego jak i tłuszczu czyli o mięsie i rybach. Przy zdrowej i zrównoważonej diecie preferować należy 2 porcje dziennie wybierając spośród chudych wędlin i mięsa (wołowina, drób, cielęcina) i ryb morskich (tuńczyk, łosoś, śledź). Czym jest jedna porcja w omawianym przypadku? Niech będzie to np. 100 gram drobiu zaserwowane do obiadu czy też 2 cienkie kiełbaski w innym posiłku.
Na szczycie piramidy z reguły ulokowane są tłuszcze. Przy zdrowej diecie senior nie powinien ich w pełni unikać. Pamiętać jednak trzeba by były to tłuszcze z oleju roślinnego używanego do sałatek, orzechów, ryb morskich, wysokogatunkowej margaryny czy też mieszanki masła z olejem.
Tak pokrótce widzielibyśmy odpowiedzialną dietę dostosowaną do potrzeb żywieniowych osób starszych. Zdrowe żywienie nie tylko podnosi samopoczucie podopiecznego, ale nade wszystko pozwala mu na dłuższe i wyższej jakości życie. Pamiętajmy o tym przy codziennej opiece świadczonej na rzecz seniorów.
Za: http://www.opiekadlaseniora.pl/porady/podstawowe-zasady-zdrowego-odzywiania-seniora/