Jestem aktualnie w Szwajcarii w Oensingen i już chyba do Niemiec nie wrócę.
pracuję jako opiekunka zatrudniona bezpośrednio przez rodzinę podopiecznej na umowę zlecenie.
Zarobki to ok.100 franków brutto za dzień na rękę będzie ok 83 fr. reszta to podatek i ubezpieczenia.
Ludzie przemili i sympatyczni - zresztą pochodzą z Włoch - porozumiewam się w jęz. niemieckim lub ang.
Internet faktycznie jest w każdym domu i nie ma problemu z jego działaniem . Okolice fantastyczne, klimat wspaniały.
Kontrakt podpisali ze mną na rok, Jestem na zmianę ze zmienniczką i możemy się zmieniać według naszych potrzeb na razie pracujemy po 8 tygodni ale myślimy o zmianie co 6 tyg.
Rodzina pokrywa koszty podróży do 300 fr. nie ma z tym najmniejszego problemu.
Praca jak to praca opiekunki ale nie jak to miałam w Niemczech wszystko na czas i zgodnie z harmonogramem, tu jest większa swoboda byle tylko podopieczna była obrobiona i za dużo nie narzekała. Moja pod tym względem jest złota. Czas wolny to 1 dzień w tygodniu ( do ustalenia z rodziną) + 3- 4 godz. każdego dnia
Samochód do dyspozycji nie tylko na zakupy i wyjazdy z podopieczną, można brać w każdej chwili.
Jedyny mankament to strasznie drogie rozmowy tel. i oczywiście odległość od domu