[b]Wraz z wiekiem zauważyć można zmniejszenie szybkości procesów metabolicznych, a także coraz mniejszą aktywność fizyczną. Wiąże się z tym nierozerwalnie zmiana nawyków żywieniowych. Co jednak, gdy senior nie jest chętny do wprowadzania w życie nowej diety, a co więcej, notorycznie się objada?[/b]
[img]http://opiekunki-forum.pl/art/podjadanie.jpg[/img]
[b]Potrzeby żywieniowe osób starszych[/b]
Układ pokarmowy osób starszych nie działa już tak jak powinien, dlatego potrzebuje odpowiednich składników pokarmowych przyjmowanych w określonych ilościach i o konkretnych porach. Jeżeli osoba starsza chce utrzymać swój organizm w jak najlepszej kondycji, trzeba zadbać o zbilansowaną dietę z odpowiednią ilością witamin i mikroelementów. Unikać należy za to produktów ciężkostrawnych, aby nie obciążyć dodatkowo układu pokarmowego. Istotną sprawą są tutaj również nawyki w gotowaniu. Jeżeli gotowaniem zajmują się sami seniorzy, w ich pożywieniu niewiele będzie zdrowych i nieprzetworzonych produktów. Wybierają oni raczej nie najzdrowszą kuchnię, nie szczędząc sobie przypraw, tłuszczu i cukrów.
[b]Zjawisko tzw. "starczego głodu"[/b]
W teorii, osoby starsze odczuwają mniejszy apetyt, co jest skutkiem zaniku zmysłu smaku i powonienia. Od reguły istnieją jednak zawsze wyjątki. Niektórzy seniorzy nałogowo czują się nienajedzeni, co chwilę muszą coś przegryźć, nie znając umiaru. Szczególnie wszelkiej maści słodycze są ulubioną przekąską osób starszych.
Możemy także na karb nagłego apetytu u naszych podopiecznych dorzucić zjawisko tzw. głodu emocjonalnego - ten rodzaj objadania się pojawia się nagle, w jednej chwili. Może on być efektem dużego stresu lub napięcia emocjonalnego w jakim żyje podopieczny, nagłych trudności ( np. złych informacji o chorobie; zmiany opiekuna itd. ) a także zwykłej nudy, rozczarowania i depresji. Tak zwane "zajadanie problemów" to charakterystyczna cecha osób zestresowanych lub czujących się niepewnie.
Innym powodem może być tzw " jedzenie na zapas". Pamiętajmy, że generacja osób starszych to osoby pamiętające często czasy wojny, biedy i niedostatku. Jeżeli nasz podopieczny cierpi dodatkowo na demencję / alzheimera itd, napady nagłego podjadania nie są zjawiskiem dziwnym.
[b]Konsekwencja w diecie osób starszych[/b]
Przyjmuje się, że osoby starsze powinny regularnie spożywać mniejsze posiłki tak, aby pokarm mógł zostać dobrze strawiony. Jedzenie naraz dużych ilości nikomu jeszcze nie wyszło na zdrowie. To samo tyczy się różnorodności. Należy także ograniczyć spożycie alkoholu, produktów ciężkostrawnych i bogatych w sól. Słodkości zastąpić najlepiej owocami, bądź ewentualnie przekąskami z błonnikiem. Ważną rzeczą jest picie dużej ilości płynów, w celu nawodnienia organizmu.
Kolejna kwestia to więcej ruchu. Osoby starsze nie rzadko odczuwają dolegliwości związane z chodzeniem i w miarę możliwości unikają niepotrzebnej sprawności fizycznej. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, gdyż ruch także wpływa na jakość przemiany materii. Warto więc namawiać starszych do wspólnych spacerów i zachęcać do jak najczęstszego wychodzenia z domu.
[b]Skutki podjadania[/b]
Niepoprawne nawyki żywieniowe mogą być w podeszłym wieku powodem wielu nieprzyjemnych dolegliwości takich jak nadwaga, zaparcia, zwiększenie poziomu cholesterolu, cukrzyca itd. Każda z nich niesie zaś kolejne negatywne skutki, które bezpośrednio wpływają na zagrożenie zdrowia lub nawet życia. Biorąc pod uwagę dietę osób starszych, jest to kwestia, w której ciężko cokolwiek zmienić. Tym bardziej, iż im samym ciężko jest dostrzec i przyznać się do złych przyzwyczajeń. Zmiana nawyków nie obejdzie się więc bez pomocy osób trzecich, które skuteczniej będą w stanie pomóc.