[quote=emilia]Nie wspomnę już o tym drogie Panie, że w umowach jest wykaz obowiązków zwykle jest on wąski opieka i drobne prace porządkowe, zakupy karmienie i gotowanie dla podopiecznego. Jeśli jest coś ponad to, to owszem za waszą zgodą i dodatkową opłatą do reki bezpośrednio od rodziny można te czynności wykonać. Osobiście nie jednokrotnie słyszę o kopaniu, pieleniu ogródków, porządkowaniu strychów i piwnic, a nawet myciu samochodów i prania czy gotowania dla 9-osobowej rodziny od Pań pracujących w innych firmach. Za tą samą stawkę, bez dodatkowych pieniędzy.
Prosze o info ,jak to jest gdy calkowicie samodzielna osoba jest jakby nie brana pod uwage?mam prace na godziny i moja podopieczna jest calkowicie samodzielna,ja robie zakupy,prasuje,odkurzam itd za godzine netto ma 9.50eur.A opiekunka do jednej chorej /ciezko czesto/plus samodzielnej osoby/obowiazki tez sa przy niej!!!/nie ma nic?A rodzina ma umowe z niemiecka agencja,gdzie czesto pisze 24 rund um die Uhr!!i wszystkie czynnosci,pielenie ogrodka tez!mialam takie cos przed nosem!!!wysmialam te kombinacje.przykre,z jaka agentura macie wspolprace?opiekunka powinna od nich uslyszec co ma robic.[/quote]
powiem szczerze, że czasem rodzina sama zataja pewne informacje odnośnie kondycji podopiecznego, w przypadku zaistniałych problemow reagujemy możliwie najszybciej.
A co do wypowiedzi iza46 9,5 euro do ręki za godzinę , wychodzi 76 Euro do ręki na dzień!!! (za 8h pracy), zatem miesięcznie wychodzi PONAD 2300 Euro!!!! Jest to więc praca na czarno, i dla tego NIESTETY MUSI PANI robić wszystko czego wymaga od Pani rodzina, ale myślę że już to Pani wie:)