Pani Emilio !
W żaden sposób,nie można porównywać pensji naszych do zachodnich, bo to inne kraje i inne warunki i inne obowiązujące tam stawki, które nie są
tak do końca zasługą naszych agencji zatrudnienia. Proszę mi wybaczyć, ale chyba Pani zna pracę opiekunki osób starszych lub dzieci jedynie zza biurka. Trochę już żyję na świecie, znam tą pracę i ośmielę się powiedzieć, że na fatalne warunki zatrudnienia jak i dobre , lub bardzo dobre można trafić zarówno w Polsce jak i zagranicą , a to zależy nie tylko od statusu społecznego zatrudniającej rodziny, ale i wrodzonej kultury. Miałam szczęście pracować z dzieckiem dwu bardzo zamożnych i wpływowych rodzin polskich, którym to w głowach jednak nie przewróciło, bardzo mile ten okres wspominam. Za to o rodzinie lekarskiej w Wiedniu mogłabym litanię spisać dotyczącą traktowania dzieci przez ojca despotę, mnie, późniejsze opiekunki, oszczędności na jedzeniu, wodzie... itp . Nie mówiąc o moim "pięknym pokoju", który okazał się małą klitą- biblioteką ,
z której wszyscy korzystali oraz z komputera całymi dniami i nie tylko. .. Moje dwie rodziny i seniorzy w Niemczech były super Ale bywa tez inaczej, wiele opiekunek mimo wspomnianej "dbałości " firm czasem widzi wiatr w lodówce, nie mają odpowiednich warunków do pracy i odpoczynku,
nie wszędzie jest tak cudownie czysto jak mi koleżanka dzwoni, sypia w zagrzybionym pokoju i jest ograniczana wydatkami na zakupy, nie ma wolnego . Wiele opiekunek zastaje inne warunki niż gwarantowano i jest zostawionych samych sobie z problemami i,nie widząc koordynatora
na oczy, a bywa, że i pensji na czas. Może Wasza firma jest inna, daj Boże, ale proszę nie pisać, że w Polsce pracujemy za 500- 1000 złoty
i w strasznych warunkach.. Może prywatnie w ramach sąsiedzkiej pomocy, ktoś bezrobotny, w rejonach, gdzie bardzo brak pracy tak pracuje.
Dla przykładu stawki na Prosenior24 są od 10- 25 zł za godzinę w Warszawie, przy kilku godzinach dziennie nawet 40zł /godz. ( W-wa Wawer). Podlaskie Centrum Opieki, z zamieszkaniem, wyżywieniem,kilka dni wolnych lub 2 weekendy od 17OO, 1900 zł.
Nianie średnio 20 zł / godz . guwernantki do kilku tysięcy. na miesiąc, zapewniony czas wolny, wyżywienie, lokum,telefon, często dostęp do internetu. Gosposie dużych domów i rezydencji, średnio od 2300 zł wzwyż. Podaję tu stawki z mazowieckiego, one są niższe w innych rejonach, ale nie 500 zł za cały etat z ciężko chorą osobą z poleconą z firmy !. Internet jest wszechobecny, telefony, prasa,kobiety są rozeznane w tych sprawach, wymieniają się informacjami , to już nie czasy średniowieczne..
http://www.se.pl/super-biznes/firma/zatrudnij-opiekunki-i-zacznij-zarabiac_286688.html
Jakniew i inne koleżanki kolejny raz próbowały wyjaśnić istotę pracy poza krajem i wynagrodzenie , oraz jak ono się ma do trudów tej pracy
poza nielicznymi wyjątkami. I przykre jest to, że niektóre firmy kwitują nieadekwatne do stanu pacjenta i obowiązków wynagrodzenia
stwierdzeniem:..nikt was nie zmusza do tej pracy "... Otóż zmusza, życie.! Firmy nas zatrudniają, mamy pracę, seniorzy opiekę, ale Wy też dzięki nam istniejecie .
A życie kołem się toczy, każdego bezrobocie czy inna bieda może dopaść, warto o tym pamiętać każdego dnia. Firmy poszukują dobrych opiekunek i słusznie, bo poręczają za nią, ale powinny należycie dbać o dobrego pracownika, tym samym o swój wizerunek, nie tylko o zarobki ...