Jankiew odpowiedziałam, na wszystkie wasze pytania i jak widzę jako jedyny przedstawiciel agencji w tym wątku. :)
Moje pytanie sprzed paru dni/wklejam/Prosze o info ,jak to jest gdy calkowicie samodzielna osoba jest jakby nie brana pod uwage?mam prace na godziny i moja podopieczna jest calkowicie samodzielna,ja robie zakupy,prasuje,odkurzam..?"Sprecyzuje je jeszcze,gdyz moze sie nie rozumiemy?W gospodarstwie mieszkaja dwie osoby tj malzenstwo.Jedna osoba jest demencyjna lub cierpi na inne powazne schorzenia ,druga funkcjonuje samodzielnie lecz nie gotuje,nie sprzata,nie pierze,nie prasuje,tylko pomaga w wybieraniu produktow na zakuoach/nie dzwiga bo jest opiekunka do tego/.Wiec,czy piszac o tym,ze "Za dwie osoby ( o ile się dwiema trzeba zająć, bowiem bywa tak, że z dwojga osób tylko 1 wymaga opieki, zaś druga jest zupełnie samodzielna..."ma Pani na mysli jedna osobe?Bo moja praca u jednej pani samodzielnej jest inaczej wynagradzana niz u dwoch samodzielnych osob/podwojne gotowanie,nakrywanie do stoly,mycie naczyn,pranie,rozwieszanie,sciaganie prania itd/.Stawka powinna byc maksimalna z ta roznica,ze jak opiekujemy sie 2 ciezko chorymi osobami dostajemy pomoc Pflegediensu i wolny czas na odespanie.Oczywiscie kontrakty w takich przypadkach ciezkich nie moga trwac nawet te 2 miesiace.Moje sugestie wypisalam jako byla opiekunka w systemie 24/dobe/rund um die Uhr/tak wasi kooperanci oglaszaja sie w internecie ,sa te strony czytane przez rodziny niemieckie.