Efka, teraz jest dobry czas na podjęcie pracy, bo duzo opiekunek zjeżdża na swięta do domu, a święta tuż, tuż. Rozumiem Twoje obawy, ja tez jak jechałam pierwszy raz, to się bałam. Bałam się, czy dobrą firmę wybrałam, bałam się czy mi zapłacą, bałam się do jakiej rodziny trafię. Wszechobecny strach niemal odebrał mi zdolność logicznego myślenia. Dziś oczywiście mam już doświadczenie i spora wiedzę, oraz szczęscie, że od prawie 2 lat jestem u tej samej podopiecznej, więc odpada stres przed nowym i nieznanym. Nie mniej jednak do odwaznych świat nalezy. Czytając nasze forum masz juz jakiś pogląd z jaką firmą można się wybrać do pracy, czując się bezpiecznie jesli chodzi o wypłatę wynagrodzenia. Na jaką rodzinę trafisz, tego nikt Ci nie powie, sama stwierdzisz na miejscu. Nie wiem jak działa Aterima, ale w mojej firmie jest tak, że podpisuję umowę na rok, jadę na 3 miesiące, więc umowa ta jest rozwiązana, przy następnym wyjeżdzie podpisuję nowa umowę i tak w kółko. Jesli jestem w domu, nie jestem więc związana zadną umową i moge sobie znależć inną firmę i podjąc z nimi pracę. Nie martw się tylko mysl pozytywnie, natomiast na jedno chciałabym Cię uczulić, żebyś nie podpisywała żadnej lojalki przed wyjazdem, bo wtedy będziesz czekać i czekać i czekać, choć oczywiście wcale tak być nie musi, ale jest duże prawdopodobieństwo. Są firmy, które umowy podpisują dopiero po akceptacji z obu stron i tak jest najlepiej. Pozdrawiam!