Opiekuje się 94 letnią podopieczną, która cierpi na demencję, ma problemy ze wzrokiem i słuchem.
Niestety moja podopieczna nie ma żadnego hobby.
Jej ulubionym zajęciem i jedynym oprócz oglądania telewizji jest chodzenie w tę i z powrotem po mieszkaniu, wyciąganiu rzeczy z szuflad, które muszę później chować. Chciałam wymyśleć dla niej jakieś zajęcie, które sprawiłoby jej przyjemność i odwróciło jej uwagę od tych spacerków.
Kupiłam dzisiaj grę MEMORY, wydawała mi się bardzo prosta na opakowaniu pisało, że jest przeznaczona dla osób w wieku od 4 do 99 lat. Graliśmy dzisiaj w to ale nie sądzę żeby podopieczna zrozumiała wogóle zasady, gra jest dla niej za trudna. A wy macie jakieś pomysły co mogłabym robić razem z podopieczną? Co mogłoby się jej spodobać?
Myślę, że nie dasz rady ją czymś zainteresować. Świat ludzi z demencją, jest dla nas nie dostępny i dla każdego pacjenta inny.
Masz trudny orzech.... . Zainteresowanie takiej osoby czymś logicznym jest praktycznie nie możliwe, a jeśli tak, to najwyżej na 5 minut.
Szkoda Twojego zdrowia. Myślę, że lepiej będzie dla Ciebie i babci, jak nie będziesz wkraczała w jej świat. Wiem, że to jest bardzo trudne i męczące, ale najlepsze co można zrobić w takich sytuacjach to nie wdawać się w dyskusje. Udowadnianie swoich racji a także próba nauczenia nowej gry czy wyszukiwanie pdp zajęcia nie ma sensu, a nawet poczuje się atakowany.
Może wówczas wzmagać się agresja.
Staraj się również nie tłumaczyć jej zachowań, gdyż to będzie Cię wciągało w dyskusję z której ma wyjścia.
Pamiętaj, że :
najważniejszą rzeczą jest umiejętność radzenia sobie ze stresem. Pacjenci z zaburzeniami pamięci często są bardziej absorbujący niż ci obłożnie chorzy, ponieważ wymagają ciągłego nadzoru nawet w tych czynnościach, które próbują wykonać sami.