moim zdaniem jej nie chodzi o to, że to w stosunku do ciebie niesprawiedliwe tylko ona wydaje za dużo kasy. jak by chciała sprawiedliwie dla ciebie to by cię zatrudniła na normalną umowę o pracę. każdy niemiec o tym wie i udaje wariata. jakie są mniejwięcej koszta już nie raz było tu podawane w linku, w którym jest również mowa o wysokości kieszonkowego na jedzenie jakie nam się należy. zaproponuj jej umowę o pracę. to jest jedyna opcja jaka jest sprawiedliwa webec opiekuna. masz pensję netto, składki od swojej niemieckiej pensji.... własna działalnośc to mim zdaniem gorsze niż praca dla firmy... oni tez muszą zarobić. pytanie, czy opłacają ci jakieś składki. uważaj. ja przy pierwszej babce zrezygnowałam z firmy a na koniec robiłam u tej rodziny na czarno...
oni się nie patrzą na ciebie tylko na swoją korzyść. jak cię zatrudnią na umowę o pracę to daj znać i wtedy uwierzę, że martwią się o ciebie a nie o siebie.
[quote=Igorio]Witajcie,
jestem opiekunem 78-latka w Niemczech, pracuję tu zatrudniony przez polską firmę.
Od paru dni żona mojego podopiecznego zastanawia się nad obniżeniem swoich kosztów
ponieważ uznała że płacenie firmie 2400 euro/mies. podczas gdy mnie przypada z tego tylko 1100 euro
to po pierwsze dla niej zbyt dużo a po drugie - jest to zwyczajnie nieuczciwe wobec mnie. I ja się z tym zgadzam.
Zaproponowała więc założenie przeze mnie polskiej działalności gospodarczej a potem zatrudnienie się u niej prywatnie.
Pozbierałem już informacje na ten temat i widzę że nie jest to sprawa ani prosta ani szybka do załatwienia. Najbardziej kłopotliwe są oczywiście wymogi związane z A1.
Ale nie w tym rzecz. Chodzi mi o co innego.
Otóż moja gospodyni zapytała mnie czy przy pracując u niej w ramach polskiej działalności gospodarczej i jednocześnie u niej mieszkając
muszę mieć lokum z oddzielnym wejściem i osobną łazienką i kuchnią ?
Nie wiem czemu o to spytała ale poprosiła bym zapytał o to na forum.
Czy ktoś może udzielić mi informacji w tej kwestii ?
Będę wdzięczny.
kto szuka ten znajdzie http://www.opiekunki-forum.pl/t241-polska-dzialalnosc-gospodarcza.html
Dobra rada ,idz do radcy prawnego.Zapłacisz ale sie konkretnie dowiesz.Bo moze ci z brutto zostac mniej netto niz masz teraz.
Nigdy bym nie pomyslal ze Niemcy to taki oszczędny naród ;)[/quote]